Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Symptomer-Emotionelle​

At være ramt af hjernerystelse gennem længere tid kan vende op og ned på livet. Ting man før kunne er nu uoverkommelige og man begynder, at sætte spørgsmålstegn ved hvem man er som menneske. Man skal kæmpe med at komme til tåls med sin nye identitet, både på arbejdsmarkedet, familien og blandt venner. Usikkerheden ved situationen kan frembringe stærke følelser hvilket kan medføre angst, gråd, tristhed, dårlig nattesøvn og bekymring. De svære følelser kan medføre en ond spiral der forstærker symptomerne fra hjernerystelsen og endda kan munde ud i behandlingskrævende depression.

Visse oplever også personlighedsændringer efter et slag mod hovedet, der ikke mærkes af den ramte, men derimod af nærmeste familie, venner og kollegaer. Den ændrede personlighed kan medføre at tidligere tætte bånd skal genfindes og at familie og venner skal vænne sig til en anderledes personlighed. Personlighedsændringen skyldes en forandring i hjernens forreste del, der blandt andet er vigtig for personlighedsdannelsen.

EMOTIONELLE

Irritabilitet

Let til gråd

Tristhed

Angst

Nedsat sexlyst

Personlighedsændringer

 

Da hjernen rummer og regulerer alle følelser, er et slag mod hjernen også et slag mod følelserne. Efterfølgende oplever en del derfor nedsat stemningsleje og forskning viser en øget frekvens af depression hos folk ramt af hjernerystelse, uanset varighedsgrad.

Det er vigtigt at tale ud om den svære situation man står i med venner og familie. Især længerevarende hjernerystelse er hårdt for psyken og det kan være en hjælp at tale med en uddannet samtaleterapeut. Oplever man gennem længere tid symptomer på depression, er det vigtigt at kontakte egen læge for professionel udredning, da det hæmmer hjernens helbredelse.

Symptomer på depression

En række undersøgelser viser at personer ramt af hjernerystelse og senfølger af hjernerystelse, har en markant øget risiko for at udvikle depression og tanker om selvmord. Det er derfor vigtigt at holde øje med at ens sindstilstand ikke går over og udarter sig til en egentlig klinisk depression. Er man selv hjernerystelsesramt eller pårørende til en, skal man holde øje med om følgende symptomer opstår i månederne efter skaden og varer mere end et par uger:

  • Energiløshed
  • Søvnforstyrrelser
  • Koncentrationsbesvær
  • Selvmordstanker
  • Appetitforstyrrelser
  • Selvbebrejdelser
  • Angst og indre uro
  • Tvangstanker

Kontakt egen læge hvis der er mistanke om depression eller ved tanker om selvmord. Ved tanker om selvmord kan man også opsøge telefonisk hjælp ved Livslinien på tlf: 70 201 201