Dokumentation og viden til fagpersoner
Introduktion 

Hjernerystelsesforeningen samler i denne sektion de mest udbredte og relevante skrivelser om hjernerystelse inden for områder som konsensusrapporter, generelle og specifikke behandlingsdokumenter af hjernerystelse og postcommotionelt syndrom, værktøjer til identifikation af hjernerystelse samt andre relevante skrivelser. Sektionen er hovedsageligt henvendt til fagpersoner med interesse inden for hjernerystelsesområdet, men alle med vidensbegær inden for fagområdet er velkomne til at kigge nærmere på dokumentationen. Der er udbredt mangel på danske skrivelser inden for hjernerystelsesfagområdet hvorfor det er vigtigt at drage nytte af udenlandske erfaringer og dokumentation.

Siden er delt op i 5 hovedsektioner:

- Retningslinjer for behandling af hjernerystelse og postcommotionelt syndrom

- Behandlingsspecifikke dokumenter om hjernerystelse og postcommotionelt syndrom

- Konsensusrapporter om hjernerystelse og postcommotionelt syndrom

- Værktøjer til identifikation af hjernerystelse

- Andre dokumenter om hjernerystelse

 
Retningslinjer for behandling af hjernerystelse og postcommotionelt syndrom Retningslinjer for hjernerystelse/mild traumatisk hjerneskade & vedvarende symptomer (link)
( Guidelines for Concussion/Mild Traumatic Brain Injury & Persistent symptoms)

Note: Canadiske retningslinjer for behandling af hjernerystelse og postcommotionelt syndrom udarbejdet af Ontario Neurotrauma Foundation (Udgivelsesår: 2013)


Kliniske retningslinjer for håndtering af hjernerystelse/mild traumatisk hjerneskade (link)
( Clinical Practice Guideline: Management of Concussion/mild Traumatic Brain Injury)

Note: Det Amerikanske forsvarsministeries anbefalinger og retningslinjer for håndtering af hjernerystelse og postcommotionelt syndrom (Udgivelsesår: 2009)


Guidelines for diagnosticering og håndtering af hjernerystelse hos børn (link)
( Guidelines for Diagnosing and Managing Pediatric Concussion)

Note: Canadiske retningslinjer for behandling af hjernerystelse og postcommotionelt syndrom hos børn, udarbejdet af Ontario Neurotrauma Foundation (Udgivelsesår: 2014)


Den lille guide til mild traumatisk hjerneskade (link)
( Mild Traumatic Brain Injury Pocket Guide (CONUS))

Note: En ældre guide til håndtering af hjernerystelse og relateret symptomer. Guiden er udarbejdet af Defense Centers of Excellence rettet mod militærpersonale, men er også gældende til civilt brug (Udgivelsesår: 2009).

Behandlingsspecifikke dokumenter om hjernerystelse og postcommotionelt syndromHåndtering af søvnforstyrrelser som følge af hjernerystelse/mild traumatisk hjerneskade: Vejledning til praktiserende læge hos udstationeret og ikke udstationeret personale (link)
( Management of Sleep Disturbances Following Concussion/Mild Traumatic Brain Injury: Guidance for Primary Care Management in Deployed and Non-Deployed Settings)

Note: Retningslinjer til praktiserende læger for behandling af søvnforstyrrelser som følge af hjernerystelse. Behandlingsdokumentet er udarbejdet af Defense Centers of Excellence rettet mod militærpersonale, men er også gældende til civilt brug (Udgivelsesår: 2014).


Indikationer og tilstande for screening af neuroendokrin dysfunktion efter mild traumatisk hjerneskade (link)
( Indications and Conditions for Neuroendocrine Dysfunction Screening Post Mild Traumatic Brain Injury)

Note: Retningslinjer for screening og undersøgelse af forstyrrelser i hjernens hormonproduktion (hypofyseinsufficiens), som følge af hjernerystelse. Behandlingsdokumentet er udarbejdet af Defense Centers of Excellence rettet mod militærpersonale, men er også gældende til civilt brug (Udgivelsesår: 2012).


Undersøgelse og håndtering af svimmelhed relateret til mild traumatisk hjerneskade (link)
( Assessment and Management of Dizziness Associated with Mild TBI)

Note: Retningslinjer for undersøgelse af svimmelhed og balancebesvær, som følge af hjernerystelse. Behandlingsdokumentet er udarbejdet af Defense Centers of Excellence rettet mod militærpersonale, men er også gældende til civilt brug (Udgivelsesår: 2012).


Undersøgelse og håndtering af visuel dysfunktion relateret til mild traumatisk hjerneskade (link)
( Assessment and Management of Visual Dysfunction Associated with Mild Traumatic Brain Injury)

Note: Retningslinjer for undersøgelse af problemer med synet eller samsynet, som følge af hjernerystelse. Behandlingsdokumentet er udarbejdet af Defense Centers of Excellence rettet mod militærpersonale, men er også gældende til civilt brug (Udgivelsesår: 2013).


Vejledning til hjerneskanninger efter mild traumatisk hjerneskade hos ikke udsendt personale (link)
( Neuroimaging following Mild Traumatic Brain Injury in the Non-Deployed Setting)

Note: Retningslinjer for brug af hjerneskanninger efter mild traumatisk hjerneskade (hjernerystelse), herunder brug af SPECT og PET. Behandlingsdokumentet er udarbejdet af Defense Centers of Excellence rettet mod militærpersonale, men er også gældende til civilt brug (Udgivelsesår: 2013).
Konsensusrapporter om hjernerystelse og postcommotionelt syndromKonsensusrapport vedrørende hjernerystelser i sport: Den 4. internationale konference om hjernerystelse i sport afholdt i Zürich, november 2012 (link)
( Consensus statement on concussion in sport: the 4th International Conference on Concussion in Sport held in Zurich, November 2012 )

Note: Den officielle internationale konsensusrapport om hjernerystelse i sport. Den bliver opdateret hver 4. år, hvor der også bliver udgivet værktøjer til identifikation af hjernerystelse. Rapporten udarbejdes af et hold af de førende eksperter på området, kaldet Concussion In Sport Group (Udgivelsesår: 2012).


Internationale konsensus om hjernerystelse (link)
( International Concussion Consensus)

Note: En international konsensusrapport om hjernerystelse, der kort opsummerer den vigtigste information og viden om de milde hovedtraumer (Udgivelsesår: 2015).


Konsensusrapport om commotio cerebri (hjernerystelse) og det postcommotionelle syndrom (link)

Note: En ældre forholdsvis forældet dansk konsensusrapport om hjernerystelse og postcommotionelt syndrom der er sammensat af en arbejdsgruppe nedsat af Videnscenter for Hjerneskade (Udgivelsesår: 2002).


Konsensuskonference vedrørende kognitiv rehabilitering af mild traumatisk hjerneskade (link)
( Consensus Conference on Cognitive Rehabilitation for Mild Traumatic Brain Injury)

Note: En rapport der beskæftiger sig med kognitive følgevirkninger af hjernerystelse og vurderingen af disse samt eventuel genoptræning. Konsensusrapporten er udarbejdet af Defense Centers of Excellence rettet mod militærpersonale, men kan også henføres til civilt brug (Udgivelsesår: 2009).
Værktøjer til identifikation af hjernerystelseVærktøj til vurdering af hjernerystelse i sport (SCAT3) (link)
( Consensus statement on concussion in sport: the 4th International Conference on Concussion in Sport held in Zurich, November 2012 )

Note: Hjernerystelsesdiagnostisk værktøj udarbejdet af en international samling af eksperter, Concussion In Sport Group, til vurdering af hjernerystelser pådraget under sportsudøvelse. Værktøjet (SCAT3) bruges internationalt set af store sportsforbund (FIFA, Den Internationale Olympiske Komite mm.) og betragtes som et anerkendt og nyttigt redskab i hele verden. Kan bruges fra alderen 13 år og opefter og skal administreres af læge eller anden fagperson (Udgivelsesår: 2013)..


Værktøj til vurdering af hjernerystelse i sport hos børn (Child-SCAT3) (link)
( Child Sport Concussion Assessment Tool 3)

Note: Hjernerystelsesdiagnostisk værktøj udarbejdet af en international samling af eksperter, Concussion In Sport Group, til vurdering af hjernerystelser pådraget under sportsudøvelse. Værktøjet (Child-SCAT3) bruges internationalt set af store sportsforbund (FIFA, Den Internationale Olympiske Komite mm.) og betragtes som et anerkendt og nyttigt redskab i hele verden. Kan bruges i alderen fra 5-12 år og skal administreres af læge eller anden fagperson (Udgivelsesår: 2013).


Den lille hjernerystelsesgenkender (PCRT) (link)
( Pocket concussion Recognition Tool)

Note: Hjernerystelsesdiagnostisk værktøj udarbejdet af en international samling af eksperter, Concussion In Sport Group, til vurdering af hjernerystelser pådraget under sportsudøvelse. Værktøjet (PCRT) kan bruges af alle som et redskab til hurtigt at genkende en hjernerystelse. Er særlig brugbar i amatørsport, da den ikke kræver særlige faglige forudsætninger (Udgivelsesår: 2013).


SCAT3 baseret dansk hjernerystelsesværktøj (link)

Note: Den danske version af SCAT3 hjernerystelsesdiagnostisk værktøj udarbejdet af en international samling af eksperter, Concussion In Sport Group, til vurdering af hjernerystelser pådraget under sportsudøvelse (Oversættelsesår: 2016).
Andre dokumenter om hjernerystelseHjernerystelse, forekomst, forebyggelse og behandling af senfølger (link)

Note: Skrivelse der behandler en række områder inden for hjernerystelse som forekomst, behandling mm. Dokumentet er udarbejdet af psykolog Dorte Kjeldgaard Nielsen og projektleder/neuropsykolog Hysse B. Forchhammer som en del af ”Projekt styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade” (Udgivelsesår: 2014)


Fakta for læger om mild traumatisk hjerneskade (hjernerystelse) (link)
( Facts for Physicians About Mild Traumatic Brain Injury)

Note: Informationsmateriale til praktiserende læger omhandlende hjernerystelser. Informationsmaterialet er udarbejdet af det amerikanske sundhedsvæsen CDC i forlængelse af en hjernerystelseskampagne. (Udgivelsesår: 2010).


Hjernerystelsesforeningen

Hjernerystelsesforeningen er en landsdækkende patientforening, der arbejder på at gøre en positiv forskel for de mange danskere, der oplever akutte eller længerevarende følger af hjernerystelse - også kaldet Post Commotionelt Syndrom (PCS).


Følg os

Følg vores aktiviteter på nettet og lær os bedre at kende.

Kontakt os

Hjernerystelsesforeningen

Ungarnsgade 41, 4th ,
2300 København S
Tlf.: 42 92 77 15
kontakt@hjernerystelsesforeningen.dk

CVR: 34775184

Ved fortsat brug af hjemmesiden, accepterer du brugen af ​​cookies. Mere information

Indstillingerne for cookies på denne hjemmeside er indstillet til "tillad cookies" for at give dig den bedst mulige oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge denne hjemmeside uden at ændre dine cookie-indstillinger, eller du klikker på "Accepter" nedenfor, samtykkes til dette.

Der bruges udelukkende cookies på denne side til at håndtere korrekt visning af produkter lagt i indkøbskurv eller korrekt fremvisning af sidens font. Ingen personlige oplysninger bliver i den forbindelse registreret, gemt eller delt med tredjepart.

Close