Ny national handlingsplan for hjernerystelse er helt afgørende
Hjernerystelsesforeningen mener at det er på høje tid, at der udarbejdes en samlet national handlingsplan for de mange danske patienter med følger af hjernerystelse, og foreslår en konkret ny national 5-punkts plan.
5 MIN LÆSNING
Vi kan og skal have en national plan for behandlingsforløb ved følger efter hjernerystelse
Allerede i 2021 kom de første nationale kliniske retningslinjer for behandling af følger efter hjernerystelse. Men flere år efter er der fortsat ingen plan for behandling af patienter med hjernerystelse. Det kan ikke være rigtigt.
Vi har brikkerne i praksis til en national plan for hjernerystelsesforløb.
Forskningsprojekter, foreninger, kommunikationscentre, hjernerystelseskoordinatorer, hjerneskadeteams, rehabiliteringscentre, hovedpinecentre, videnscenter med flere. Listen over gode eksempler og ildsjæle er lang. Disse bør understøttes, udbredes og sammensættes i en national plan, så alle patienter med hjernerystelse tilbydes samlede forløb.
11. april 2024
Vi foreslår en National 5-punkts plan, der som minimum indeholder følgende 5 punkter:
- Diagnosticering, journalisering, information og opfølgning i almen praksis.
- Tilgængelig og synlig genoptræning, rehabilitering, støtte samt rådgivning i kommunerne.
- Offentlig henvisning til relevant og specialiseret behandling.
- Tværfaglig, specialiseret udredning og behandling på regionale ambulatorier.
- Nationalt videnscenter som monitorerer indsatser og formidler forskning.
Regeringen må tage ansvar
Vi har allerede en lang stribe vidensrapporter og retningslinjer for non-farmakologisk behandling, for tidlig information, for fysioterapeutisk behandling, for voksne og god klinisk praksis, der blot venter på at komme ud og gøre nytte.
Derfor må regeringen nu tage ansvar for at understøtte de mange gode enkeltstående tiltag, som allerede findes, og sætte gang i udarbejdelsen af en national plan for en sammenhængende, specialiseret, personorienteret og tværfaglig behandling.