Hjem → Behandlingstilbud
Behandlingstilbud og rehabilitering
Vi har samlet en lang række offentlige behandlings- og rehabiliteringstilbud til dig, der har følger af hjernerystelse. Se en regionsopdelt liste her. Her på siden kan du se et udpluk af tilbuddene.
3 MIN LÆSNING
Tiltag med forskelligt fokus
Der findes en lang række forskellige måder at gribe senfølger efter hjernerystelse an på. Det er derfor vigtigt at man gør sig bevidst om hvilke aktører som er på behandlingsområdet og hvad de hver især kan tilbyde.
Nogle arbejder med kompensationsteknikker, mens andre yder målrettet rehabilitering, neuropsykologisk rådgivning eller andre tværfaglige indsatser. Man kan række ud til andre ramte som har været igennem et forløb og høre hvad de har gjort sig af erfaringer eller man kan ringe til de forskellige tilbud og høre mere om deres tilgang til hjernerystelse.
Tilbud som inddrager en eller flere indsatser fra den nationale kliniske reningslinje, tyder også på at indsatsen benytter en tilgang som er understøttet af forskningsmæssig evidens.
Instituttet for Blinde og Svagsynede
IBOS – Instituttet for Blinde og Svagsynede ligger i Hellerup, Nord for København. IBOS er nationalt kompetence- og rehabiliteringscenter for blinde og svagsynede. Her kan borgere med langvarige følger efter hjernerystelse få en synsfagligt baseret udredning af de synsrelaterede gener fra Post Commotio Syndrom.
IBOS’ tilbud om en synsfaglig udredning henvender sig til alle over 18 år. Der anvendes en brugercentreret tilgang til udredningen, som blandt andet indeholder anbefalinger til hjælpemidler og evt. yderligere indsats. I udredningen indgår en lysafprøvning og IKT-afprøvning. Udredningen skal bevilges af egen kommune. Er man erhvervsaktiv eller ledig skal man henvende sig til sit jobcenter. Borgere i Københavns Kommune skal henvende sig til Specialindsats Handicap.
Særligt for studerende:
Er man studerende på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse kan man søge om et udredningsforløb gennem studiestedets SPS-vejleder. Aldersgrænsen på 18 år gælder ikke for SPS-forløb.
Center for Hjerneskade - "Tilbage til arbejdsmarkedet med en hjernerystelse der varer ved"
Center for Hjerneskade har siden 2012 tilbudt træning, støtte og samtaler til personer med langvarige følger efter hjernerystelse. Centeret er lokaliseret i København (Amager) og er nemt tilgængeligt med offentlig transport. Rehabiliteringsforløbet er delt op i 3 hovedmoduler, der enten kan tages samlet eller enkeltvist. Modulerne er som udgangspunkt kun forslag til et relevant pakkeforløb, men de egentlige behov til rehabiliteringen afvejes og afstemmes med den enkelte ramtes behov. Er behovet kun enkelte rådgivende samtaler, er det også en mulighed.
Det primære fokus under rehabiliteringen er samtaler med neuropsykolog, fysioterapeutisk genoptræning, gruppesamtaler samt forberedelse og strategier til genoptagelse af job.
Behandlingsforløbet ved Center for Hjerneskade er ikke dækket af sygesikringen og skal derfor dækkes ved egenbetaling, gennem kommunen eller via egen forsikring eller pensionskasse.
Du kan læse mere om genoptræningstilbuddet fra Center for Hjerneskade her.
Regionale kommunikationscentre
Er du ramt af tinnitus, lydfølsomhed, synsvanskeligheder eller oplever du kognitive problemer efter hjernerystelse? Så kan du kontakte kommunikationscenteret i din region, og høre om de kan tilbyde assistance i forhold til din specifikke problemstilling. Kommunikationscentrene er et gratis tilbud om støtte til borgere med kommunikationsvanskeligheder (syn, hørelse, kognition).
De forskellige centre, kan have varierende tilbud om støtte. Ring derfor ind til et center i dit nærområde og få en uforpligtende snak om dine vanskeligheder og om de kan støtte op om disse. Kommunikationscentrene kan desuden yde vejledning om ansøgning til ørepropper og andre hjælpemidler.
Hovedpineklinikker
Der findes landet over en håndfuld hovedpineklinikker, der er specialiseret i hovedsmerter, inklusiv dem som kan være opstået under hjernerystelse. Behandlingen består normalvis af afspænding/fysioterapeutisk behandling, førelse af hovedpinedagbog, smertehåndtering samt medicin målrettet hovedpinetilstanden. Behandling ved en hovedpineklinik er dækket af sygesikringen og henvisning foregår enten via neurolog eller egen praktiserende læge, dog kun hvis behandling først har været forsøgt derigennem uden at have opnået effekt.
Der kan ofte være lang ventetid ved henvisning til en hovedpineklinik og Dansk Hovedpinecenter i Glostrup, som er det mest veletablerede, har over 12 måneders ventetid.