Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Bliv hørt til kommunalvalget 2021

Gør din stemme hørt til kommunalvalget og læs her hvordan vi sammen kan forbedre hjernerystelseramtes vilkår og behandlingsmuligheder ude i kommunerne.
Hånd, der smider seddel i en stemmeboks

Guide til læserbreve og debatindlæg

14. oktober 2021

#1
Bedre hjælp til hjernerystede borgere!

Dit navn, ramt af senfølger efter hjernerystelse/pårørende

Hvert år får 25.000 danskere en hjernerystelse. 40 procent kommer sig ikke inden for 1-3 måneder og får senfølger. Børn og voksne med senfølger kan ryge ud af skolen og arbejdsmarkedet, lige som pårørende kan være hårdt belastet af situationen. Jeg vil opfordre til, at kommunen indfører tre konkrete tiltag: Sikrer relevante specialtilbud, hjerneskadekoordinator med fokus på børn og voksne med senfølger og webinformation om hjernerystelse og rådgivningsmuligheder, fx kontakt til hjerneskadekoordinator og information om gratis rådgivning i Hjernerystelsesforeningen. Er det noget, som forvaltningen eller politikerne vil tage initiativ til?

#2
Hjælp borgere ramt af senfølger efter hjernerystelse!

Dit navn, ramt af senfølger efter hjernerystelse/pårørende

Kære lokalpolitikere og forvaltning, vil I tage tre konkrete initiativer, der effektivt kan få borgere med senfølger efter hjernerystelse tilbage i skole og på arbejdsmarkedet? 40 procent har fortsat senfølger efter tre måneder. Det kan blandt andet være hovedpine, kvalme, svimmelhed, lyd- og lysfølsomhed, nedsat opmærksomheds- og hukommelseskapacitet m.v. Mange får ikke den rette hjælp fra kommunen. Tre initiativer kan virkelig hjælpe de ramte tilbage til skole og arbejdsmarked: 1) Kommunal aftale med specialtilbud, 2) en hjerneskadekoordinator, der kan matche børn og voksne med senfølger med det rette tilbud, og 3) informationsside på kommunens web med information om, hvem man som ramt af senfølger kan kontakte i kommunen plus link til rådgivning i fx Hjernerystelsesforeningen.

 

Kommunal hjælp til rystede hjerner er mangelfuld


Dit navn, ramt af senfølger efter hjernerystelse/pårørende

Når man søger på hjernerystelse på kommunens hjemmeside, så er der desværre ikke meget hjælp at finde. Det skyldes måske, at de fleste af de årlige 25.000 hjernerystelser går i sig selv efter 1-3 måneder. Men der er faktisk hele 40 procent, der ikke er kommet sig tre måneder efter en hjernerystelse. De sidder hjemme og kæmper en stille og ofte fortvivlet kamp for at vende tilbage til skole og arbejdsmarked.
Hvad siger de ramte selv? En undersøgelse blandt 215 medlemmer af Hjernerystelsen med senfølger efter en hjernerystelse har vist, at kun en fjerdedel synes kommunen har hjulpet dem til at få det bedre efter deres hjernerystelse. Halvdelen mener, at deres kommune generelt har gjort det vanskeligere for dem at komme sig efter deres hjernerystelse. To ud af tre mener ikke det har været let at få information og rådgivning fra kommunen vedrørende hjernerystelse.

Jeg fik selv hjernerystelse i … og har fortsat senfølger efter … år.

Min … fik hjernerystelse i … og har fortsat senfølger efter … år.

Tre konkrete tiltag kan ifølge Hjernerystelsesforeningen medvirke til at få de ramte tilbage til skole og arbejdsmarked:

Kommunen kan have en aftale med et specialtilbud, der kan hjælpe borgere med de mest komplicerede og langvarige senfølger efter en hjernerystelse.
Kommunen kan sikre, at der er en hjerneskadekoordinator, som også kan tage sig af børn og voksne med senfølger efter en hjernerystelse.
Kommunen kan på dens hjemmeside samle information til borgere med hjernerystelse og senfølger. Her kan der fx være kontaktoplysninger til kommunens hjerneskadekoordinator og link til Hjernerystelsesforeningens rådgivning.

Jeg håber, at både forvaltning og de politiske kandidater til kommunalvalget er indstillet på at hjælpe rystede hjerner til at vende tilbage til både skole og arbejde.

Udkast til at skrive et debatindlæg