Søvnløshed (insomni)
Søvnløshed efter hjernerystelse forekommer hyppigt og kan optræde i flere forskellige former samt sværhedsgrad. At få styr på søvnen er vigtig for hjernens funktionsevne og spiller en central rolle i helbredelsen i tiden efter skaden. Personer med længere tids søvnproblemer risikere at forlænge helbredelsestiden og vil opleve flere dage sengeliggende grundet hjernens øgede behov for hvile og risikoen for at opleve et tilbagefald.

Søvnløshed efter hjernerystelse er et komplekst problem, hvor den underliggende årsag sjældent kan påvises. Mange områder i hjernen spiller en rolle for evnen til både at falde i søvn samt forblive i søvnen. Der er en skrøbelig balance mellem de forskellige strukturer i hjernen involveret i søvn, der efter hjernerystelse nemt kan være ændret eller forskudt. Desuden kan følelsesmæssige belastninger, som stress of depression forbundet med ens ændret livsituation i sig selv skabe problemer med indsovning.


Man opdeler søvnforstyrrelser i 3 forskellige typer;

1) Problemer med at falde i søvn

2) Vanskeligheder ved at forblive i søvnen

3) Fortsat træthed efter at have sovet


Det første skridt mod bedre nattesøvn involverer indførslen af søvnhygiejne. Søvnhygiejne er et sæt guidelines der kan øge dine muligheder for, at falde i søvn uden brug af medicin hvilket altid skal ses, som et første skridt i behandlingen af søvnbesvær.


Søvnhygiejne guidelines

 • Hvis muligt, hold temperaturen i værelset på højest 21 grader.
 • Investér i en bedre madras, hovedpude eller dyne der passer optimalt til dine søvnbehøv.
 • Minimér støjkilder ved at slukke for computer samt andet elektronik og husk telefon på lydløs.
 • Fjern lyskilder; sluk elektronik på standby og brug ikke telefonen som ur, lyset er blændende.
 • Undgå at kigge på uret om natten - det kan sætte bekymringstanker i gang.
 • Nedsæt mængden af koffein (cola, kaffe, visse te sorter), specielt om eftermiddagen og aftenen.
 • Undgå at indtage væske- eller væskeholdige madvare 1-2 timer inden sengetid.
 • Indtag ikke store måltider før sengetid.
 • Stå ud af sengen, hvis du bliver liggende søvnløs mere end 30 minutter.
 • Undgå alkohol og tobak før sengetid.
 • Undgå hård fysisk træning i timerne før sengetid.
 • Prøv så vidt muligt at stå op og gå i seng på et fast tidspunkt.
 • Brug kun sengen til søvn eller sex.


De opstillede guidelines er standard guidelines og ikke specifikt rettet mod personer ramt af hjernerystelse, derfor kan det være svært at følge dem til punkt og prikke. Størstedelen af rådene er dog nemme at opfylde og udgører en god basis til at forbedre søvnen.

Da rådene om søvnhygiejne ikke er specielt tilrettelagt hjernerystelsesramte, kan der tilføjes andre gode tiltag til forbedring af søvnen for netop denne gruppe:


 • Mørklægningsgardiner kan være gavnlige ved en forskudt døgnrytme, især om sommeren.
 • Sovemaske er et godt alternativ til mørklægningsgardiner og kan nemt medbringes.
 • Standard gule ørepropper er gode til at holde dagligdagslarm ude, som larm fra trafik og fugle.
 • Ved tinnitus kan en hvidstøjsgenerator eller svag baggrundslarm fra musik/fjernsyn gøre det nemmere at sove.
 • Lys fra elektronik kan være til gene for lysfølsomme, kom derfor sort tape over små forstyrrende lyskilder.
 • Nogle oplever bedre og dybere søvn ved brug af en kugledyne
 • Vask dit senge- og dynebetræk ofte. Hjernerystelsesramte bruger mange timer i sengen og man sover bedre i rent sengetøj.
 • Hold pen og papir klar ved sengebordet og skriv tanker og bekymringer ned, det hjælper med at rense tankerne.
 • Hav en dedikeret nattelampe, hvor der er pålagt et filter der fjerner blåt lys eller brug en rød pære. Rødt lys virker ikke opkvikkende hvorimod blåt eller rent hvidt lys gør.


Lyssætning på skærme

Kunstigt lys fra din telefon eller computer inden sengetid, forstyrrer produktionen af søvnhormonet melatonin, så du bruger længere tid på at falde i søvn. Foruden helt at undgå skærme i timerne op til sengetid, er der udviklet en række smarte programmer der automatisk indstiller skærmen, så lyset forstyrrer denne balance mindst muligt. Programmerne regulerer lyssætningen alt efter solens dag/nat cyklus og gør det samtidigt nemmere for øjnene, at se på skærmen idet farverne bliver varmere.

Til Windows (PC) og OS X (Mac) fås et populært program kaldet f.lux. Til android baseret telefoner fås appén Twilight.


Afslapnings- og vejrtrækningsøvelser

Det kan gavne nogle, at lave afslapningsøvelser inden sengetid eller udføre vejrtrækningsøvelser der får kroppen til at slappe af og blive rolig. Et eksempel på en populær afslapningsmetode er 4-7-8 metoden:


1) Placer det yderste af tungen mod højderyggen af ganen lige bag ved fortænderne, og hold den der under hele øvelsen.
2) Udånd gennem hele munden og lav en “whoosh”-lignende lyd.
3) Luk munden og indånd hurtigt gennem næsen, mens du i hovedet tæller til fire.
4) Hold dit åndedræt og tæl til syv.
5) Udånd helt gennem munden, mens du laver en “whoosh”-lyd og samtidigt tæller til otte.
6) Det hele skal foregå i et åndedræt. Indånd igen og gentag tre gange.


Der eksisterer massere af information om både afslapnings- og vejrtrækningsøvelser på nettet, hvor du kan finde netop den øvelse som passer dig bedst.


Søvnbriller – naturlig melatoninproduktion

Søvnbriller udelukker blåt lys der hæmmer produktionen af søvnhormonet melatonin. Kunstig belysning hæmmer melatoninniveauet, hvilket resulterer i nattesøvn af dårligere kvalitet. Brillerne bæres 2 timer inden sengetid og skal bruges i minimum 4 dage før der opnås fuld effekt. Glasset i søvnbriller er orangefarvet og besværliggøre ikke læsning, men er uegnet til brug ved kørsel.


Kosttilskud/Håndkøbsmedicin

Baldrian

Baldrian er et populært kosttilskud til søvnproblemer og forsøg har vist at det har en reel effekt på indsovning. Baldrian stammer fra roden af valerianeplanten og er dermed ikke et enkelt stof, men en samling af en række aktive stoffer, der hver især har en effekt på søvn. Baldrian kan købes kombineret med andre plantetilskud såsom humle eller citronmelisse. Det anbefales at man højest bruger baldrian i perioder af 14 dage og tilskuddet er ikke egnet til brug ved amning eller under graviditet.


Magnesium/Calcium

Ved indtagelse af 400-500 mg calcium og magnesium tilskud en halv time inden sengetid, har det en beroligende effekt på kroppen. Muskler bliver mindre anspændt og aktiviteten i nervesystemet dæmpes, hvilket igen øger sandsynligheden for en god nattesøvn.


Perikon

Perikon er et naturpræparat der består af tørrede blomster fra prikbladet perikon også kaldet St. Johns rod. Midlet er kendt for dets antidepressive effekt og bruges af mange som et alternativ til de gængse SSRI præparater. Indtages 300 mg perikon ekstrakt 1 time før sengetid, vil midlet øge koglekirtlens frigivelse af søvnhormonet melatonin der fremmer træthed. Perikon kan fås i håndkøb på apoteket, under navnet Calmigen/Modigen eller købes online. Købes produktet over nettet, skal man være opmærksom på at præparater fra udlandet ikke er underlagt den samme grundige kontrol som præparater produceret i Danmark. Perikon kan nedsætte effekten af P-piller og en række andre medikamenter. Perikon kan ikke tages sideløbende med antidepressiv medicin. Spørg din læge for mere information.


Receptpligtig medicin

De nævnte medikamenter er kun de mest almindeligt anvendte. Vær opmærksom på at personer med hjernerystelse, kan opleve flere bivirkninger ved medicin end normalt. Rådene her skal ikke stå i stedet for kvalificerede lægefaglig vejledning. Spørg altid din læge hvilket medikament der er bedst for dig.


Melatonin

Melatonin er et naturligt forekommende søvnregulerende hormon. Hormonet, der dannes i de mørke timer i øjets nethinde samt koglekirtlen i hjernen gør, at man bliver træt når solen går ned. Da produktionen af hormonet er afhængig af nedsat lyspåvirkning, oplever mange søvnproblemer grundet kunstig belysning. Melatonin er kendt for at have ganske få og ubetydelige bivirkninger og er ikke fortsat søvndyssende dagen efter. Melatonin er receptpligtig og fås under salgsnavnet Circadin. Dosis for melatonin er 2 mg 1-2 timer før sovetid umiddelbart efter indtagelse af et mindre måltid mad.


Zolpidem

Zolpidem er et benzodiazepinlignende sovemiddel der fremmer søvn ved at hæmme nerveimpulser i hjernen. Medikamentet er ikke beregnet til længerevarende brug og det anbefales at det indtages i max 2 uger, da der ellers kan opstå tilvænning. Der indtages 10 mg 15-30 minutter før sengetid. Zolpidem forstærkes af effekten af alkohol hvorfor det ikke anbefales at blande de to. Effekten af Zolpidem kan påvirke funktionsevnen dagen derpå, hvorfor det tilrådes at udvise forsigtighed ved brug af motorkøretøjer og maskinbetjening. Læs altid indlægssedlen før brug.


Mianserin

Mianserin er et ældre tetracyclisk antidepressivt medikament udviklet i 1966. Midlet er kendt for dets søvndyssende virkning og bruges desuden som led i behandlingen af en lang række andre tilstande. Midlet tages en halv time inden sengetid og dosis ligger som regel fra 20-60 mg, hvor den lave dosis er at foretrække til at starte med. Da mianserin er et gammelt medikament, er det ved at blive udfaset til fordel for mirtazapin. Effekten af mianserin kan påvirke funktionsevnen dagen derpå, hvorfor det tilrådes at udvise forsigtighed ved brug af motorkøretøjer og maskinbetjening. Læs altid indlægssedlen før brug.


Mirtazapin

Mirtazapin der er et tetracyclisk antidepressivt medikament er analogt til mianserin, men er dog en del nyere og blev introduceret i 1990. Effekten af mirtazapin og mianserin, når det kommer til egenskaber ved fremmelse af søvn, er næsten identiske. Det er derfor individuelt hvilket middel der virker bedst for den enkelte. Mirtazapin tages en halv time inden sengetid og dosis ligger som regel fra 20-60 mg, hvor den lave dosis er at foretrække til at starte med. Effekten af mirtazapin kan påvirke funktionsevnen dagen derpå hvorfor det tilrådes at udvise forsigtighed ved brug af motorkøretøjer og maskinbetjening. Læs altid indlægssedlen før brug.


Amitriptylin

Amitriptylin er et ældre tricyclisk antidepressivt medikament. Det bruges mere i dag for dets søvndyssende virkning grundet indtog af de nyere SSRI præparater. Amitriptylin er især virksomt hvis man har svært ved at forblive i søvnen fordi det bliver længe i kroppen. Til søvndyssende effekt er doseringen sædvanligvis mellem 10-25 mg der indtages 2 timer før sengetid. Effekten af amitriptylin kan påvirke funktionsevnen dagen derpå hvorfor det tilrådes at udvise forsigtighed ved brug af motorkøretøjer og maskinbetjening. Læs altid indlægssedlen før brug.

Phenergan

Phenergan er et ældre antihistamin der ud over den sløvende virkning også har en effekt på allergier, transportsyge og visse former for svimmelhed. Før d. 8/12-2014 var Phenergan tilgængeligt i håndkøb, men er dog siden blevet ændret til at værende receptpligtig. Umiddelbart inden sengetid indtages 25 mg phenergan dog anbefales det ikke at bruge phenergan, hvis man samtidig er i medicinsk behandling for depression. Effekten af phenergan kan påvirke funktionsevnen dagen derpå hvorfor det tilrådes at udvise forsigtighed ved brug af motorkøretøjer og maskinbetjening. Læs altid indlægssedlen før brug. 


  


Hjernerystelsesforeningen

Hjernerystelsesforeningen er en landsdækkende patientforening, der arbejder på at gøre en positiv forskel for de mange danskere, der oplever akutte eller længerevarende følger af hjernerystelse - også kaldet Post Commotionelt Syndrom (PCS).

Se vores privatlivspolitik

Følg os

Følg vores aktiviteter på nettet og lær os bedre at kende.

Kontakt os

Vermlandsgade 51, 1. sal 
2300 København S
Tlf.: 29 73 72 11
kontakt@hjernerystelsesforeningen.dk
CVR: 34775184


SAMARBEJDSPARTNERE

Ved fortsat brug af hjemmesiden, accepterer du brugen af ​​cookies. Mere information


Cookie- og privatlivspolitik for HjernerystelsesforeningenHjemmeside og cookies

Cookies bruges på Hjernerystelsesforeningens hjemmeside til at håndtere korrekt visning af produkter lagt i indkøbskurv eller korrekt fremvisning af sidens skrifttype og layout. Derudover bruger siden cookies til at registrere webtraffik samt hvilke sider som besøges via Google Analytics.

Hjernerystelsesforeningen bruger Google Analytics, der er en webanalysetjeneste fra Google. Google Analytics benytter cookies, som er tekstfiler, der indsættes på computeren for at gøre det muligt at analysere, hvordan brugerne benytter webstedet. De oplysninger, som cookien genererer om, hvordan du bruger webstedet (herunder din IP-adresse) overføres til og lagres af Google på servere i USA. Ved aktivering af IP-anonymisering afkorter/anonymiserer Google den sidste oktet i IP-adressen til EU-medlemsstater samt andre parter i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Det sker kun undtagelsesvis, at hele IP-adressen sendes til og afkortes af Google-servere i USA. Google bruger på vegne af webstedsudbyderen disse oplysninger til at evaluere din brug af webstedet, udarbejde rapporter om aktiviteter på webstedet til webstedsoperatører og levere andre services med tilknytning til webstedsaktivitet og internetbrug til webstedsudbyderen. Google sammenkobler ikke din IP-adresse med andre data, som opbevares af Google. Du kan afvise brugen af cookies ved at foretage de relevante indstillinger i browseren. Dog skal du være opmærksom på, at du måske ikke kan bruge alle funktionerne på webstedet, hvis du gør det. Desuden kan du forhindre Google i at indsamle og bruge data (cookies og IP-adresse) ved at downloade og installere den browser-plug-in, som findes her: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Indstillingerne for cookies på denne hjemmeside er indstillet til "tillad cookies" for at siden gengives korrekt. Hvis der fortsættes med brugen af denne hjemmeside uden at ændre cookie-indstillinger, eller der klikkes på "Accepter", samtykkes til dette.

Databehandling og privatlivspolitik

Jævnfør EU’s databeskyttelsesforordningen (GDPR - regulativ 2016/679) ikrafttræden d. 25 maj 2018, tilsiges en række rettigheder og oplysningspligter ved behandling af persondata. Følgende sektion redegører for rettigheder og lovpligtig information vedrørende Hjernerystelsesforeningens behandling af persondata.


1. Formål og opbevaringsperiode af persondata

1.1 Formål med behandling af personoplysninger

Ved køb af medlemskab hos Hjernerystelsesforeningen afgives personoplysninger. Behandlingen af disse, er nødvendige i henhold til at opfylde betingelser og services knyttet til medlemskabet. Personlige oplysninger som fornavn, efternavn, adresse, postnummer, e-mail og eventuelt telefonnummer, er betingelser for at kunne udsende nyhedsbreve, informere om lokale tiltag, herunder oprettelse af lokalforeninger samt foredrag, udsende medlemsopkrævninger og verificere gyldigt medlemskab ved tilbudte rådgivningsarter. Derudover fremsendes brugerens IP-adresse automatisk ved digital kommunikation, som eksempelvis når indtastet medlemsinformation sendes til Hjernerystelsesforeningen eller via anden skriftlig digital kommunikation (email mm.).  

Der bliver ikke anmodet om følsomme personlige oplysninger som f.eks. religiøse, politiske, etniske eller helbredsmæssige forhold og disse oplysninger bliver kun behandlet i det omfang at disse konkret videregives af pågældende person.

1.2 Opbevaring af personoplysninger

Personoplysninger oplyst i forbindelse med medlemskab, opbevares på servere med adgangsstyring og kan kun tilgås af udvalgte betroede medarbejder.

1.3 Tidsrum for behandling af personoplysninger

Oplysninger afgivet til Hjernerystelsesforeningen gemmes som udgangspunkt i op til 18 måneder eller indtil dataejer beder om sletning af oplysninger. Tidsrummet forlænges tilsvarende ved fornyelse af medlemskab i op til 18 måneder. Personoplysninger relateret til tidligere medlemskaber, slettes efter udsendelse af sidste rykker, hvis ikke der finder en fornyelse sted.


2. Deling af personoplysninger

Personoplysninger deles kun i det omfang det er nødvendigt i henhold til at opfylde medlemskabet ved Hjernerystelsesforeningen.

2.1 Indmelding

Informationer om indmeldingen sendes til Hjernerystelsesforeningen i krypteret form via en emailudbyder, der opbevarer forespørgslen. En kopi af medlemsanmodningen opvares også midlertidigt på hjemmesideudbyderens server på en beskyttet database.

2.2 Betalingsopkrævning

Til udsendelse af FI-kreditor kort og træk over Betalingsservice benytter Hjernerystelsesforeningen NETS (BetalingsserviceWEB). Afsendelse af FI-kort gør brug af medlemsoplysninger som navn, adresse og postnummer som opbevares hos NETS.

2.3 Nyhedsbrev

Til afsendelse af nyhedsbreve deles emailadresse med mailserviceudbyderen (Mailchimp). Der er indgået en databehandleraftale mellem Mailchimp og Hjernerystelsesforeningen. Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevet.

Brugere af Hjernerystelsesforeningen kan til enhver tid gøre indsigelse i relation til deling af personoplysninger ved henvendelse til Hjernerystelsesforeningen på persondata@hjernerystelsesforeningen.dk. Se mere om dine rettigheder under punkt 4 - Forbruger og persondatarettigheder.

For behandling af betalingsoplysninger ved køb af medlemskab ses punkt 3. Behandling af betalingsoplysninger.


3. Behandling af betalingsoplysninger

3.1 Betalingskort

Betaling af medlemskab ved betalingskort, sker via en sikker SSL forbindelse til betalingsudbyderen QuickPay ApS og foregår udenom Hjernerystelsesforeningen. Betalings- og transaktionsoplysninger opbevares af QuickPay ApS efter højeste sikkerhedsstandarder. For yderligere information henvises til QuickPay ApS.

3.2 MobilePay MyShop

Betaling af medlemskab via MobilePay registreres af MobilePay Denmark A/S. Ved betaling med MobilePay afgives til Hjernerystelsesforeningen fornavn samt fire cifre af telefonnummer til betalingsidentifikation. Øvrige vilkår kan gøre sig gældende ved brug af MobilePay i henhold til MobilePay Denmark A/S privatlivspolitik.

3.3 Bankoverførsel

Ved bankoverførsel optræder overførslen i transaktionsoversigten for gældende konto i Spar Nord Bank. Størrelsen for overførte beløb, indbetalingsoplysninger samt øvrige oplysninger som afgivet i supplerende tekstfelt fremgår derudover. Det er ikke muligt at slette indbetalingsinformationer fra kontooversigten.


4. Forbruger- og persondatarettigheder

4.1 Fortrydelsesret (Forbrugeraftaleloven)

Jævnfør Forbrugeraftaleloven, er køb af medlemskab ved Hjernerystelsesforeningen omfattet af 14 dages fortrydelsesret. Fristen regnes fra den dag, hvor bekræftelse af medlemskabets gyldighed gjorde sig gældende.

4.2 Indsigtsretten

En bruger af Hjernerystelsesforeningens tjenester og ydelser har til enhver tid ret til at få indsigt i alle oplysninger og persondata som Hjernerystelsesforeningen har behandlet og lagret for gældende person.

4.3 Retten til at blive glemt

Ved anmodning om slettelse af personoplysninger er Hjernerystelsesforeningen forpligtet til hurtigst muligt at efterkomme anmodelsen og fjerne alle opbevaret personoplysninger.

4.4 Retten til berigtigelse

Ved ændring af personoplysninger såsom adresse eller navn mm., kan en bruger af Hjernerystelsesforeningen anmode om berigtigelse af personoplysninger, så de til enhver tid er korrekte og retvisende for gældende person.

4.5 Retten til indsigelse

Der kan til enhver tid gøres indsigelse eller indvending vedrørende videregivelse af personoplysninger til f.eks. nyhedsbreve, marketing eller andre formål.

4.6 Retten til tilbagekaldelse af samtykke

Forbrugeren har til enhver tid ret til at tilbagekalde afgivet samtykke i alle forhold hvor dette gør sig gældende.

4.7 Retten til dataportabilitet

Alle indsamlet data kan til enhver tid udleveres til rette dataejer med henblik på overførsel til andre udbydere.


5. Kontakt og anmodning vedrørende persondata

Spørgsmål eller benyttelse af persondatarettigheder, kan ske ved henvendelse til Hjernerystelsesforeningen på e-mailadressen:

persondata@hjernerystelsesforeningen.dk


6. Klagerettigheder

Datatilsynet er øverste ansvarlige myndighed i forhold vedrørende persondataretsmæssig håndhævelse. Ved mistanke om brud på persondataforordningen, har man ret til at henvende sig til Datatilsynet med henblik på at oprette en klagesag. For mere information kan man besøge Datatilsynets vejledning til klagehenvendelser eller gå ind på Datatilsynets hjemmeside og læse mere. 

Sidst opdateret: 7. maj 2018Close