Fysioterapeut Lisbeth Ebbesen om nakkeproblemer ved hjernerystelse

I over 30 år har Lisbeth Ebbesen behandlet forskellige fysiske skavanker gennem sin fysioterapeutpraksis. I de seneste 8 år har hun fordybet sig i senfølger efter hjernerystelse og whiplash, og hun har behandlet mere end 400 patienter med nakke- og hovedskader. Vi har stillet Lisbeth nogle spørgsmål, der forhåbentlig kan gøre os alle klogere på, hvorfor det med nakken er så vigtigt at have in mente, når man har fået hjernerystelse.
Person der holder sig til nakken og indikerer smerter

Hvad er det helt konkret, der kan være sket ved nakken, når man har fået hjernerystelse?

I nogle tilfælde kan det være, at man har slået de øverste nakkehvirvler lidt småskæve, så de forårsager en irritation. Det drejer sig om hvirvlerne C1 og C2, også kaldet Atlas og Axis. Dette er relativt let at afhjælpe.

Det er fuldstændigt sammenligneligt med forvridninger eller forstuvninger andre steder i kroppen. De fleste kender til en forstuvning af ankelleddet. De omkringliggende ledbånd bliver overstrakt, og det betyder, at de mister deres spændst. Overrivninger af de små nerveender medfører, at stillingssansen, dvs. tilbagemeldingen til hjernen, er lidt svagere end normalt. Der kan også være hævelse i området. Nogle gange er hvirvlerne drejet eller forskubbet, som vi også kender det fra f.eks. fodrodsknogler. Det indebærer nedsat ledglidning og yderligere irritation i området.

Hvorfor og hvordan kan mobilisering af nakken efter en hjernerystelse gavne den ramte? Hvad skal man være særlig opmærksom på?

Når man har fået en hjernerystelse, er det helt naturligt, at fokus er på hovedet og at holde det i ro i den helt akutte fase. Når normale aktiviteter så småt skal genoptages, oplever mange, at symptomer som hovedpine, svimmelhed og træthed eskalerer igen. I nogle tilfælde konstaterer jeg, at der er problemer allerøverst i nakken. Ophelingen har i nogen henseende stået stille. Hvis hvirvlerne er slået skæve, hjælper det at få dem lirket på plads, og en mere naturlig opheling kan begynde. 

Jeg har udviklet min egen ”fornemmelse” for mobilisering af de øverste hvirvler, og det er ret væsentligt. Hvis patienten ikke føler forandring ved min behandling i løbet af to behandlinger, er der ingen idé i at fortsætte. Derudover finder jeg sammen med mine patienter muligheder i forhold til at komme i form igen og få succeser såvel hjemme, på jobbet og i sport.

Hvad kan ramte selv gøre derhjemme for at afhjælpe nakkeproblemer?

Her drejer det sig om at tage udgangspunkt i det konkrete tilfælde. Hvis der er tale om løse overstrakte ledbånd, er det helt andre øvelser, der skal til, end hvis der er tale om en fixation, der skal løsnes. Når dét er på plads, er der mange muligheder. Blide bevægelsesaktiviteter, såsom yoga og pilates, er meget populære, især fordi der ikke er stød og hop i, som en del forbliver sårbare overfor i et stykke tid. Jeg vil også sige, at øvelser og træning skal drives af lyst, og pauser er ikke nødvendigvis lig med at ligge ned.

Hvad kan du fortælle om den nyeste viden på dit fagområde?

Forskningen peger generelt i samme retning som den tilgang, jeg finder rigtig: Man skal hjælpe patienten finde tilbage til aktivitet, have fokus på de specifikke funktionsnedsættelser, sikre ro i nervesystemet og sørge for, at patienten selv sætter retningen – at patienten er kaptajn på eget skib.