“Det er OK, mor, du er jo bare træt!”


Gertrud Grabbert er 36 år, gift og bor i København. Du kan her læse hendes hudløst ærlige og personlige beretning om det at være forælder og samtidig kæmpe med senfølger efter hjernerystelse. Gertrud har en datter på 6 år og en søn på 4 år.

13. april 2021

Det er OK, mor, du er jo bare træt! Det sagde min seksårige til mig en dag, efter jeg undskyldte for hårdt at bede hende og hendes lillebror på fire år om at skrue ned for lyden. Lyden var deres glade stemmer, som fortalte om deres dag og var glade for at se mig. Jeg var træt, havde hovedpine og mit batteri var helt tomt. Jeg krammede hende med et ’nej, det er ikke okay’, mens jeg græd stille tårer ned i hendes hår.

Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at det var et tænkt eksempel. Eller at det kun var sket en gang. Men det er en del af vores hverdag. Heldigvis ikke hver dag. Antallet af vrede udbrud afhænger af min energi, men de er der. Jeg har senfølger efter en hjernerystelse for 2½ år siden. Jeg har det godt med en hverdag med familie, arbejde, fritidsaktiviteter og venner. Men nogle dage har jeg det ikke så godt. Så er jeg overstimuleret, har sovet dårligt eller er alt for træt. Og så går det ud over mine nærmeste, dem jeg elsker højest. Dem som det er min vigtigste opgave at passe på og give det bedste, der findes. Mine børn. Helt små fine mennesker, der er ved at udvikle sig. Og det plager mig.

Der har været mange svære ting ved at have hjernerystelse. Den evige ensomme jagt på behandling og heling har været lang og hård. Og jeg er ikke lykkedes med at hele helt. Hverken fysisk eller psykisk. Accepten af mit nye liv har været utrolig svær at finde frem til. Og selvom jeg øver mig og arbejder på det, er jeg ikke i mål endnu. Men uden tvivl er smerten ved at se, hvad det gør ved mine børn, det værste.

Mine børn er opmærksomme på, hvordan jeg har det. Den ældste kan tysse på den mindste, hvis han leger for højlydt. Jeg ser min ældste hjælpe sin lillebror i en udstrækning, hvor jeg overvejer, om hun prøver at gøre op for min manglende formåen. Det gør ondt, fordi det er mine opgaver, og jeg oplever ikke at kunne være den forælder, jeg troede jeg ville være. Jeg bekymrer mig og græder ofte i kulissen. Samtidig er jeg vred. Vred over at den ulykke skulle ramme mig. Vred over at det tager så lang tid. Vred over at det går ud over mine børn. De har jo ikke bedt om det her. Jeg bebrejder mig selv for at ødelægge den gode stemning og ikke kunne rumme de børn, jeg selv har valgt at få. Jeg føler igen og igen, at jeg gør mit bedste, og alligevel har jeg den urimelige opførsel, som skriger manglende overskud. Det gør ondt, fordi det er svært at blive konfronteret med afmagten.

Jeg har hørt det fra andre forældre med hjernerystelse. Nu deler jeg mine tanker og følelser ved at rette blikket ud og dele, for måske er der ikke mere at finde i min egen bebrejdende navle. Jeg synes, det er vigtigt at tale om vores smerte og sorg. For at fortælle at vi er ikke alene, for at bryde et tabu, for at få hjælp og for at give vores lidelse og sorg plads. Jeg tror på, at erkendelsen af sorgen er en del af at rejse sig. Jeg har erkendt mine udfordringer og ofte udtrykt min bekymring til min mand, familie og venner. De beroliger mig og fortæller, at mine børn trives som hele, glade og helt almindelige børn med op- og nedture.

Jeg talte med en familieterapeut, der forsikrede mig om, at mine børn har det godt, og at jeg, sammen med deres far, giver dem et godt og trygt miljø at vokse op i. Det gør mig lettet og samtidig lidt trist, fordi jeg ved, at det meste bor i mig og min egen tvivl på mig selv. Jeg ved ikke, hvordan jeg ville have været som forælder, hvis ikke jeg havde haft hjernerystelse. Men jeg føler, noget er taget fra mig. Og den følelse af tab tror jeg altid vil følge mig. Jeg mistede noget den dag, jeg slog mit hoved, og det er en del af min historie, som jeg må tage med mig.

I min proces med at acceptere mit nye liv er jeg blevet ekspert i at se noget godt i det dårlige. Jeg har lært at være nærværende. Jeg har lært at sætte pris på små fremskridt. Med det blik kan jeg se, at jeg lærer mine børn at sige uforbeholdent undskyld. Et rent og ærligt undskyld. Og det er vigtigt. Jeg bliver på min egen banehalvdel og forklarer ikke. Der er ingen ‘men’ eller ‘du’. Mine børn får et ‘Undskyld, det skulle jeg ikke have gjort. Det vil jeg prøve at være bedre til’. Og så et kram. Og jeg mener det. Samtidig lærer mine børn, at det er okay ikke at være okay. At alle følelser er velkomne. De ser mig være ked af det og græde, de ser mig være rasende og rød i hovedet, de ser mig komme tilbage og undskylde, de ser mig være flov over mig selv, de ser mig være dansende lykkelig, og de ser mig være stolt over mig selv. De lærer, at det, de føler, er okay, for det er det, de føler, og det kan ingen tage fra dem.

Jeg ved fra andre forældre, også uden hjernerystelse, at følelsen af at være utilstrækkelig nærmest følger med det at blive forælder. Så måske er det de høje krav, vi sætter til os selv som forældre, vi også skal tale om. Måske skal vi, med og uden hjernerystelse, sætte ord på vores utilstrækkelighed, sorg og lidelse og støtte hinanden i at se på vores børn, og hvordan de har det, fremfor at slå os selv i hovedet med, hvad vi burde have gjort?


Hjernerystelsesforeningen

Hjernerystelsesforeningen er en landsdækkende patientforening, der arbejder på at gøre en positiv forskel for de mange danskere, der oplever akutte eller længerevarende følger af hjernerystelse - også kaldet Post Commotionelt Syndrom (PCS).

Se vores privatlivspolitik

Følg os

Følg vores aktiviteter på nettet og lær os bedre at kende.

Kontakt os

Vermlandsgade 51, 1. sal 
2300 København S
Tlf.: 29 73 72 11
kontakt@hjernerystelsesforeningen.dk
CVR: 34775184


SAMARBEJDSPARTNERE

Ved fortsat brug af hjemmesiden, accepterer du brugen af ​​cookies. Mere information


Cookie- og privatlivspolitik for HjernerystelsesforeningenHjemmeside og cookies

Cookies bruges på Hjernerystelsesforeningens hjemmeside til at håndtere korrekt visning af produkter lagt i indkøbskurv eller korrekt fremvisning af sidens skrifttype og layout. Derudover bruger siden cookies til at registrere webtraffik samt hvilke sider som besøges via Google Analytics.

Hjernerystelsesforeningen bruger Google Analytics, der er en webanalysetjeneste fra Google. Google Analytics benytter cookies, som er tekstfiler, der indsættes på computeren for at gøre det muligt at analysere, hvordan brugerne benytter webstedet. De oplysninger, som cookien genererer om, hvordan du bruger webstedet (herunder din IP-adresse) overføres til og lagres af Google på servere i USA. Ved aktivering af IP-anonymisering afkorter/anonymiserer Google den sidste oktet i IP-adressen til EU-medlemsstater samt andre parter i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde. Det sker kun undtagelsesvis, at hele IP-adressen sendes til og afkortes af Google-servere i USA. Google bruger på vegne af webstedsudbyderen disse oplysninger til at evaluere din brug af webstedet, udarbejde rapporter om aktiviteter på webstedet til webstedsoperatører og levere andre services med tilknytning til webstedsaktivitet og internetbrug til webstedsudbyderen. Google sammenkobler ikke din IP-adresse med andre data, som opbevares af Google. Du kan afvise brugen af cookies ved at foretage de relevante indstillinger i browseren. Dog skal du være opmærksom på, at du måske ikke kan bruge alle funktionerne på webstedet, hvis du gør det. Desuden kan du forhindre Google i at indsamle og bruge data (cookies og IP-adresse) ved at downloade og installere den browser-plug-in, som findes her: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Indstillingerne for cookies på denne hjemmeside er indstillet til "tillad cookies" for at siden gengives korrekt. Hvis der fortsættes med brugen af denne hjemmeside uden at ændre cookie-indstillinger, eller der klikkes på "Accepter", samtykkes til dette.

Databehandling og privatlivspolitik

Jævnfør EU’s databeskyttelsesforordningen (GDPR - regulativ 2016/679) ikrafttræden d. 25 maj 2018, tilsiges en række rettigheder og oplysningspligter ved behandling af persondata. Følgende sektion redegører for rettigheder og lovpligtig information vedrørende Hjernerystelsesforeningens behandling af persondata.


1. Formål og opbevaringsperiode af persondata

1.1 Formål med behandling af personoplysninger

Ved køb af medlemskab hos Hjernerystelsesforeningen afgives personoplysninger. Behandlingen af disse, er nødvendige i henhold til at opfylde betingelser og services knyttet til medlemskabet. Personlige oplysninger som fornavn, efternavn, adresse, postnummer, e-mail og eventuelt telefonnummer, er betingelser for at kunne udsende nyhedsbreve, informere om lokale tiltag, herunder oprettelse af lokalforeninger samt foredrag, udsende medlemsopkrævninger og verificere gyldigt medlemskab ved tilbudte rådgivningsarter. Derudover fremsendes brugerens IP-adresse automatisk ved digital kommunikation, som eksempelvis når indtastet medlemsinformation sendes til Hjernerystelsesforeningen eller via anden skriftlig digital kommunikation (email mm.).  

Der bliver ikke anmodet om følsomme personlige oplysninger som f.eks. religiøse, politiske, etniske eller helbredsmæssige forhold og disse oplysninger bliver kun behandlet i det omfang at disse konkret videregives af pågældende person.

1.2 Opbevaring af personoplysninger

Personoplysninger oplyst i forbindelse med medlemskab, opbevares på servere med adgangsstyring og kan kun tilgås af udvalgte betroede medarbejder.

1.3 Tidsrum for behandling af personoplysninger

Oplysninger afgivet til Hjernerystelsesforeningen gemmes som udgangspunkt i op til 18 måneder eller indtil dataejer beder om sletning af oplysninger. Tidsrummet forlænges tilsvarende ved fornyelse af medlemskab i op til 18 måneder. Personoplysninger relateret til tidligere medlemskaber, slettes efter udsendelse af sidste rykker, hvis ikke der finder en fornyelse sted.


2. Deling af personoplysninger

Personoplysninger deles kun i det omfang det er nødvendigt i henhold til at opfylde medlemskabet ved Hjernerystelsesforeningen.

2.1 Indmelding

Informationer om indmeldingen sendes til Hjernerystelsesforeningen i krypteret form via en emailudbyder, der opbevarer forespørgslen. En kopi af medlemsanmodningen opvares også midlertidigt på hjemmesideudbyderens server på en beskyttet database.

2.2 Betalingsopkrævning

Til udsendelse af FI-kreditor kort og træk over Betalingsservice benytter Hjernerystelsesforeningen NETS (BetalingsserviceWEB). Afsendelse af FI-kort gør brug af medlemsoplysninger som navn, adresse og postnummer som opbevares hos NETS.

2.3 Nyhedsbrev

Til afsendelse af nyhedsbreve deles emailadresse med mailserviceudbyderen (Mailchimp). Der er indgået en databehandleraftale mellem Mailchimp og Hjernerystelsesforeningen. Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevet.

Brugere af Hjernerystelsesforeningen kan til enhver tid gøre indsigelse i relation til deling af personoplysninger ved henvendelse til Hjernerystelsesforeningen på persondata@hjernerystelsesforeningen.dk. Se mere om dine rettigheder under punkt 4 - Forbruger og persondatarettigheder.

For behandling af betalingsoplysninger ved køb af medlemskab ses punkt 3. Behandling af betalingsoplysninger.


3. Behandling af betalingsoplysninger

3.1 Betalingskort

Betaling af medlemskab ved betalingskort, sker via en sikker SSL forbindelse til betalingsudbyderen QuickPay ApS og foregår udenom Hjernerystelsesforeningen. Betalings- og transaktionsoplysninger opbevares af QuickPay ApS efter højeste sikkerhedsstandarder. For yderligere information henvises til QuickPay ApS.

3.2 MobilePay MyShop

Betaling af medlemskab via MobilePay registreres af MobilePay Denmark A/S. Ved betaling med MobilePay afgives til Hjernerystelsesforeningen fornavn samt fire cifre af telefonnummer til betalingsidentifikation. Øvrige vilkår kan gøre sig gældende ved brug af MobilePay i henhold til MobilePay Denmark A/S privatlivspolitik.

3.3 Bankoverførsel

Ved bankoverførsel optræder overførslen i transaktionsoversigten for gældende konto i Spar Nord Bank. Størrelsen for overførte beløb, indbetalingsoplysninger samt øvrige oplysninger som afgivet i supplerende tekstfelt fremgår derudover. Det er ikke muligt at slette indbetalingsinformationer fra kontooversigten.


4. Forbruger- og persondatarettigheder

4.1 Fortrydelsesret (Forbrugeraftaleloven)

Jævnfør Forbrugeraftaleloven, er køb af medlemskab ved Hjernerystelsesforeningen omfattet af 14 dages fortrydelsesret. Fristen regnes fra den dag, hvor bekræftelse af medlemskabets gyldighed gjorde sig gældende.

4.2 Indsigtsretten

En bruger af Hjernerystelsesforeningens tjenester og ydelser har til enhver tid ret til at få indsigt i alle oplysninger og persondata som Hjernerystelsesforeningen har behandlet og lagret for gældende person.

4.3 Retten til at blive glemt

Ved anmodning om slettelse af personoplysninger er Hjernerystelsesforeningen forpligtet til hurtigst muligt at efterkomme anmodelsen og fjerne alle opbevaret personoplysninger.

4.4 Retten til berigtigelse

Ved ændring af personoplysninger såsom adresse eller navn mm., kan en bruger af Hjernerystelsesforeningen anmode om berigtigelse af personoplysninger, så de til enhver tid er korrekte og retvisende for gældende person.

4.5 Retten til indsigelse

Der kan til enhver tid gøres indsigelse eller indvending vedrørende videregivelse af personoplysninger til f.eks. nyhedsbreve, marketing eller andre formål.

4.6 Retten til tilbagekaldelse af samtykke

Forbrugeren har til enhver tid ret til at tilbagekalde afgivet samtykke i alle forhold hvor dette gør sig gældende.

4.7 Retten til dataportabilitet

Alle indsamlet data kan til enhver tid udleveres til rette dataejer med henblik på overførsel til andre udbydere.


5. Kontakt og anmodning vedrørende persondata

Spørgsmål eller benyttelse af persondatarettigheder, kan ske ved henvendelse til Hjernerystelsesforeningen på e-mailadressen:

persondata@hjernerystelsesforeningen.dk


6. Klagerettigheder

Datatilsynet er øverste ansvarlige myndighed i forhold vedrørende persondataretsmæssig håndhævelse. Ved mistanke om brud på persondataforordningen, har man ret til at henvende sig til Datatilsynet med henblik på at oprette en klagesag. For mere information kan man besøge Datatilsynets vejledning til klagehenvendelser eller gå ind på Datatilsynets hjemmeside og læse mere. 

Sidst opdateret: 7. maj 2018Close