Hjem → Hovedpine
Hovedpine
Hovedpine er et meget hyppigt symptom efter hjernerystelse og kan fremkomme i mange forskelligartet tilstande som skal tilgås og behandles forskelligt afhængig af hovedpinetypen
10 MIN LÆSNING
Hovedpine efter hjernerystelse - et hyppigt problem
Størstedelen har prøvet at have hovedpine, men efter et slag mod hovedet kan hovedpinen ændre karakter og blive en tilbagevende del af ens liv. Posttraumatisk hovedpine er det hyppigste symptom ved hjernerystelse og faktisk er hovedpinen stærkere ved mildere traumer. Studier indikerer at cirka 30 til 90 % udvikler posttraumatisk hovedpine afhængig af definitioner. Typisk fortager hovedpinen sig i løbet af 3 mdr, men i nogle tilfælde går den hen og bliver kronisk. Hovedpine inddeles traditionelt i forskellige typer med forskelige årsager og behandling, men det ses ofte at de forskellige hovedpiner overlapper og endog provokerer og forværrer hinanden.
Hvis du har hovedpiner, er det en god ide at føre dagbog over dem, hvor du f.eks klassificerer hovedpinen fra en score fra 1-10 hvor 10 er værst tænkelige smerte, notér samtidigt om du tog noget for smerten og om det havde en effekt.
Posttraumatisk spændingshovedpine
En hjerne med hjernerystelse har brug for ro og hvile og ofte oplever folk med senfølger efter hjernerystelse en fysisk svaghed og træthed/tunghed i kroppen. Lidt tilsvarende som når man har influenza. Det er vigtigt at finde en balance mellem hvile og aktivitet, da en krop der ligger på sofaen dag ind og dag ud vil henfalde. Muskler der ikke bliver brugt, skrumper og nedsat muskelstyrke i din krop kan føre til, at du bruger din krop forkert hvilket kan give muskelspændinger samt myoser, der kan give hovedpine. Massage kan være gavnligt men du kan også gøre noget selv med afspænding og udstrækning af nakke- og rygmuskulatur.
Antidepressiv medicin kan i nogle tilfælde forebygge spændingshovedpine, især den kroniske form. Virkningen er ikke smertestillende, men stabiliserer niveauet af nogle af hjernens kemikalier f.eks. serotonin, som kan være involveret i udviklingen af en hovedpine. Du behøver ikke at have en depression for at bruge disse lægemidler. Snak med din praktiserende læge, om det kunne være en mulighed for dig.
Kæbeledsdysfunktion (TMJD)
TMJD (tempomandibular joint dysfunction) er en form for spændingshovedpine, hvor spænding i tyggemuskulaturen forårsager hovedpine i tindingeregionen. Kronisk stress kan gøre at du spænder i kæben og evt. skærer tænder om natten. Klik-lyd når du gaber helt op skyldes at kæbeleddet dislokerer sig en anelse, som kan skyldes et forkert træk over leddet .
En god øvelse for spændinger i kæbeleddet er at åbne munden og lade kæben hænge for så at skubbe den fremad i underbid, mens du holder nakken tilbage og hagen mod brystet. Hold denne position lidt for så at gentage øvelsen.
Snak med din tandlæge om du eventuelt skærer tænder om natten og om en bideskinne til natten ville kunne afhjælpe din hovedpine.
Posttraumatisk migræne
Migræne er en dunkende ensidig smerte, der ofte er ledsaget af lys- og lydoverfølsomhed og kan være ledsaget af kvalme og opkast. Hovedpinen forværres af aktivitet, der øger pulsen og ofte er smerten så voldsom, at man tvinges til at hvile sig i et mørkt og stille lokale. Et ubehandlet migræneanfald vil max vare 72 timer, men varigheden og antallet af anfald per måned varierer meget. De fleste patienter har glæde af kolde omslag eller isposer/frosne ærter på hovedet.
Migræne kan gå i arv, men kan også opstå efter et hovedtraume. Klinisk er de næsten identiske og behandlingen er den samme og varetages af din praktiserende læge. Behandlingen er dels anfaldsbehandling, dels forebyggende medicinsk behandling. Desuden har botox injektioner vundet indpas i migræne behandlingen, hvor omkring hver anden har gavn af på at få lammet muskler omkring nogle af de nerver der mistænkes at være invoveret i migrænen. Botox injektioner varetages kun af neurologer i Danmark og først når medicinsk behandling er forsøgt.
Elektrisk stimulation gennem elektroder på kraniet er fundet at kunne afhjælpe nogle tilfælde af posttraumatisk hovedpine og migræne. Metoden er ikke udbredt i Danmark og der tilrådes at udvise skepsis ved evt. opsøgen af behandlere vedr. denne teknik, da metodens effektivitet ikke er endeligt fastlagt. Udvikling af neurostimulation, som smertebehandling, kan forhåbentligt vise sig i fremtiden at være et alternativ til farmakologisk behandling af hovedpiner.
I tilfælde af svær migræne kan det være en ide at snakke med din læge om, at blive henvist til Dansk Hovedpine Center på Glostrup Hospital. Vær opmærksom på, at her kan være lang ventetid og det er muligt din praktiserende læge kan igangsætte dig med en behandling i stedet.
Cervikogen hovedpine
Cervikogen hovedpine er smerte, der skyldes mikroskader af nakkeligament, -muskel og -bindevæv typisk efter en overstrækning og efterfølgende bøjning af nakken, dvs en ulykke hvor nakken overstrækkes. Typisk refereres disse ulykker som piskesmæld, men cervikogen hovedpine optræder også i litteraturen som occipital neuralgi, da overstrækket i nakken kan forårsge en kronisk inflammation af en stor nerve i nakken – n.occipitalis.
Denne hovedpineform kan ligne migræne, da den oftest også er ensidig, men modsat migræne er smerten ikke dunkende.. Stillinger der belaster nakken, såsom computerarbejde eller cykling med fremskudt hage, kan provokere hovedpinen og der er typisk ømhed af nakken, især i det område hvor n. occipitalis udtræder.
Den opståede skævhed i de øverste nakkehvirvler kan evt. afhjælpes med manuel behandling hos osteopater, kranio-sakral terapeuter og kiropraktorer. Der tilrådes dog at udvise stor forsigtighed ved manipulation af nakke- og ryghvivel, da forværring er set. Informer din behandler grundigt om din tilstand og udtryk tydeligt dit behov for en blid behandlings tilgang.
I USA er en form for kiropraktri særligt brugt ved senfølger efter hjernerystelse, hvor den øverste ryghvirvel, C1-atlas, justeres ved brug af lydbølger (kaldet Atlas Alignment) eller manuelt (kaldet NUCCA metoden). Metodens effektivitet og sikkerhed er ikke fastlagt efter danske standarder.
Andre behandlingstiltag kan være injektion med lokal anæstesi som depot i nakken omkring n. occipitalis, der menes at være indvolveret i årsagen bag denne hovedpine. Disse injektioner kaldes GON-blokader og udføres af neurologer.
Yoga, pilates og andre statiske motionsformer kan afhjælpe muskelspændinger, men undgå hovedstand og enhver form for instabilitet i din praksis.
Medicin- overforbrugs-hovedpine
Et længerevarende overforbrug af smertestillende medicin og/eller migræne medicin kan forårsage en kronisk tilstand af hovedpine. Derfor anbefales det max at tage smertestillende medicin 14 dage om måneden og migræne anfaldsmedicin 9 gange om måneden.