Hjem → Susanne Klansø om børn med posttraumatisk hovedpine
Susanne Klansø om børn med posttraumatisk hovedpine
Susanne Munck Klansø er overlæge på Hovedpineklinikken for børn og unge på Herlev Hospital. Hun har mange års erfaring med at arbejde med børn, der bliver ramt af hovedpine - heriblandt den posttraumatiske type. Vi har stillet Susanne en række spørgsmål, så du kan blive klogere på, hvordan børn bliver ramt af posttraumatisk hovedpine og, hvad du kan gøre som pårørende.

Hvordan rammer posttraumatisk hovedpine børn?
Det er vores erfaring, at hovedpinen efter et traume først bliver et problem for barnet, når det ikke længere kan deltage i de daglige aktiviteter i skole, fritiden og med familien.
De bliver ramt af tiltagende koncentrations problemer og inaktivitet på grund af hovedpinen og trætheden. Det er starten på den “negative spiral”, hvor det ene symptom fører til det næste. Når et barn ikke kan deltage i hverdagsaktiviteter, så vælger de kontakt fra og mister fornemmelse af eget værd. Ud fra en mindre opgørelse over comorbiditet hos alle vores hovedpinepatienter er det vores indtryk, at nogen af de børn, som rammes hårdest af hovedpine efter et hovedtraume, har haft en sårbarhed før uheldet.
1. december 2021
Hvordan adskiller behandlingen for børn med posttraumatisk hovedpine fra den for voksne?
Jeg tror faktisk ikke, at behandlingen adskiller sig så meget. Hvor der for både børn og voksne er fokus på bio-psyko-sociale tilgang til hovedpine symptomet. Det betyder, at når hovedpinen er blevet kronisk efter et hovedtraume, så er tilgangen ofte tværfaglig og bredt funderet.
Er der noget som man skal være særligt opmærksom på, hvis ens barn hyppigt bliver ramt af hovedpine efter en hjernerystelse?
Ja, man skal undgå, de får hyppig hjernerystelse. Man ved, at gentagne hovedtraumer kan være med til at øge hyppigheden for hovedpine. Husk cykelhjelm, hjelme ved skateboard og rulleskøjter og skiløb. Der er nogle børn, som måske helt skal undgå hovedstød og voldsom kontaktsport – hvis de er uheldige og får langvarig hovedpine efter selv mindre hovedtraumer.
Kan man gøre noget for at undgå at blive ramt af hovedpine?
Det er i virkeligheden et godt spørgsmål.
Er der efter 2 uger efter hjernerystelsen fortsat hovedpine, så er det en god ide, at barnet bliver undersøgt.
Tidligere var man meget opmærksom på ikke at sidde for meget ved skærm. Nu er anbefalingerne, at man hviler sig de første dage, så længe der er mange symptomer fra hjernerystelsen. Ellers er det vigtigt at komme i gang med hverdagsaktiviteter. Man kan starte gradvist og kun til den grænse, hvor man får symptomer eller bliver meget træt.
Har du nogle gode råd til forældre til børn med posttraumatisk hovedpine?
Vær opmærksom på, at tiden går. Pludseligt er der gået et år uden regelmæssig skolegang. Venskaber og indlæring er påvirket – også selv om hverdagen hænger sammen.
Langsom gradueret genoptræning. Pas på med for lidt eller for hyppigt smertestillende. Medicinoverforbrugshovedpine (MOH) er en risiko. Undgå kontaktsport, hvor risikoen for en gentagelse af hovedtraumer er betydende.
Det er vigtigt med søvn og pauser og støtte barnet i at både fysisk og socialt at være i gang hver dag – også selv om det er hårdt.