Råd til deltagelse i selvhjælpsgrupper

Vi glæder os til at se dig i selvhjælpsgruppen. Her er et par tips om, hvordan du og de andre i gruppen får mest muligt ud af jeres tid sammen.

Før mødet: Mærk efter. Hvordan du har det? Hvad håber du, at få ud af mødet? Er der noget, du kan gøre for at opnå det, som du gerne vil?

Når mødet starter: Acceptér. Hils på alle. Er der noget, som du gerne vil dele? Hvilke forventninger har de andre til mødet? Hvordan har de det?

Når de andre snakker: Forstå. Lyt opmærksomt. Afbryd helst ikke. Hvis der ikke er naturlige pauser i samtalen, så markér med hånden hvis du gerne vil sige noget. Tænk efter om du har spørgsmål til det de andre siger, før du konkluderer noget.

Når en deltager snakker for længe: Marker. Pres pegefinger mod tommelfinger og smil til taler for at vise, at vedkommende gerne må nå frem til konklusionen.

Når du snakker: Del. Fortæl om dine erfaringer, tanker og følelser. Gentag gerne hvad andre har sagt for at være sikker på, at du har forstået det rigtigt. Stil gerne spørgsmål.

Når nogen ikke snakker: Vær opmærksom. Hvordan ser de ud? Er de trætte og har brug for en pause? Har de lyst til at sige noget eller er det ok, bare at lytte?

Når du ikke kan snakke: Husk det. Kan du dele det med tovholderen eller en af de andre bagefter? Kan du spørge nogen i Hjernerystelsesforeningen til råds?

Når du er uenig: Tolerér det. Tag hvad du kan bruge i gruppen. Lad andre tage hvad de kan bruge. Der er ikke nogen, der kan presse nogen til noget.

Når der er pause: Find ro. Lad være med at snakke, eller gå ud, hvis andre skal hvile. Selvom du ikke føler dig træt, så slap af alligevel.

Når mødet slutter: Del hvad du kunne bruge med de andre. Hvis du har idéer til næste møde, så foreslår det. Sig pænt farvel til alle de andre deltagere.